Konst med kamera och pensel

Som fotograf ser jag mig lite som konstnär och det är ju inte bara nyhetsbilder som intresserar mig. Faktiskt är det lite tvärtom, jag har mer och mer börjat intressera mig för det konstnärliga inom fotograferandet. Konstnärligt foto har en lång historia, i princip lika gammal som fotograferandet själv och har utvecklat en bredd som inte står målarkonsten efter. Som ett litet exempel tänkte jag länka till Saatchi Gallery och några av de fotografer som ställt ut hos dem. Det räcker med att titta igenom fotona lite snabbt för att se att det finns en mycket stor bredd hos de olika fotograferna. Själv måste jag väl erkänna att jag inte riktigt är på den nivån att jag får ställa ut på Saatchi Gallery, och det är väl osäkert om jag någonsin når det. Men det kommer inte att hindra mig från att försöka utvecklas som fotograf!

Utförandet lika viktigt som motivet
Trots att jag har ett väldigt stort intresse för fotografering så har jag inga fotografier på mina väggar, utan endast ”vanliga” tavlor. Av någon anledning så tycker jag inte att fotografier, oavsett hur konstnärliga de är, passar som väggprydnader. Jag läste nyligen ett blogginlägg om tavlor som du kan läsa här, där författaren lite slår huvudet på spiken – det är någonting speciellt med oljetavlor, helt enkelt på grund av de material som använts. Bloggförfattaren rekommenderar också en webbshop där det går att köpa riktiga oljemålningar, varav en del faktiskt var riktigt snygga.

För min egen del så är jag inte superkräsen när det kommer till tavlor, utan gillar vad jag gillar, till skillnad då från när det gäller fotografier. Jag antar att det beror på att fotografering är någonting jag förstår ganska bra, vilket gör mig mer kritiskt och analyserande när jag ser andras bilder. Måla är inte direkt någonting jag har talang för, även om jag skulle önska att jag hade det. Det visas väl inte minst av att jag tycker att framställningsmetoden, vare sig det rör sig om olja, akvarell eller en annan metod, är minst lika viktig som det färdiga slutresultatet.

Leave a Comment

Filed under Okategoriserade

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *