Misshandel har allvarliga konsekvenser både fysiskt och psykiskt. Samhället ansvarar för att skydda utsatta och erbjuda stöd enligt svensk lagstiftning.
Varje år anmäls över 80 000 fall av misshandel i Sverige. Det kan omfatta både fysiskt och psykiskt lidande och även inkludera handlingar som förgiftning eller att någon gör en annan person sjuk. Statistiken visar att män mellan 20 och 24 år oftast faller offer på allmän plats, medan kvinnor oftare utsätts av en närstående i hemmet.
Samhällets ansvar att stötta dem som utsätts för misshandel är betydande. Mörkertalet är stort, delvis eftersom många drar sig för att anmäla när det gäller egna familjemedlemmar. Under dessa omständigheter blir det nödvändigt att kunskap om misshandel når ut till breda grupper i samhället. Det finns dessutom ett flertal instanser som erbjuder hjälp.
Vad alla bör veta om lagstiftningen kring misshandel
Det svenska rättsväsendet ser allvarligt på misshandel, oavsett om det sker i hemmet eller på offentlig plats. Bedömningen av brottet grundar sig på hur allvarliga skador gärningspersonen har orsakat, och även psykiska effekter kan vägas in. Bland annat är utredning och stöd till brottsoffer centrala delar i hanteringen.
För att minska antalet fall av misshandel krävs inte bara striktare lagstiftning utan även insatser i form av informationskampanjer och lättillgängligt stöd. Alla medborgare uppmuntras att vara uppmärksamma på signaler och våga reagera. Endast då kan misshandel motverkas och fler människor skyddas från att fara illa.
Ta reda på mer genom att besöka: misshandel.nu