Kategorier
Våldtäkt

Våldtäkt och DNA-spår

Idag har tekniken kommit långt på många fronter, inte minst för att lösa brott. En av dem är DNA där man kan säkra spår efter våldtäkt och andra brott.

Att bli utsatt för ett brott är fruktansvärt obehagligt. Att vara ett brottsoffer och få berätta för olika instanser om och om igen om händelsen kan vara traumatiskt. För andra är det ett bra sätt att bearbeta den händelse man varit utsatt för. Idag har tekniken för att lösa brott kommit väldigt långt fram.

Förr i tiden var fingeravtryck ett viktigt redskap i brottsbekämpning. Det är fortfarande viktigt med fingeravtryck eftersom varje människa har ett unikt fingeravtryck. Ett annat sätt är att säkra spår med hjälp av DNA. Det behöver inte vara blod som en del tror. Man kan utvinna DNA från hårstrån bland annat.

Låt förövaren som genomför en våldtäkt få sitt straff

Låt säga att ett brottsoffer blir utsatt för en våldtäkt och klöser eller river gärningsmannen. Då kommer gärningsmannens DNA att hamna under brottsoffrets naglar. Tack vare släktforskningen har det blivit explosionsartat med DNA. Nu får polisen inte använda släktforskningens DNA hur som helst.

Det finns dock förslag på att polisen ska få använda DNA som användarna tillåter. Tack vare det skulle man tekniskt sett kunna lösa fler brott i framtiden med hjälp av DNA. I Göteborg finns det flera fall av våldtäkt där man faktiskt har använt DNA för att binda förövaren vid brottet. I ett fall var det 13 år senare, i ett annat över tjugo år senare.