Kategorier
Juridik

Att skaffa arbetstillstånd i Sverige

Att ansöka om arbetstillstånd kan se olika ut på oberoende på vilket land man kommer ifrån och om man vill ta med en anhöriga in i landet. Lika för alla är att ett erbjudande om jobb måste finnas.

När Rafael jobbade en kväll var det en av gästerna som ville träffa kocken. Han gick ut, oroad över vad som var fel. Men i restaurangen mötte han en man som log stort och hälsade artigt. Han hette Mikael och kom från Sverige och hade flera restauranger i Stockholm. Rafael blev glad åt komplimangerna och blev förvånad när mannen gav honom ett visitkort och sa att om han ville jobba i Stockholm skulle han höra av sig.

Efter att de träffats igen berättade Mikael att han sökte en köksmästare på en thaikrog han ägde. Ville Rafael komma och jobba skulle han ansöka om ett arbetstillstånd.

Arbetstillstånd och ett nytt liv med kärleken

Mikael kontaktade en advokatfirma som hjälpte honom med pappersexercisen. Inte bara för arbetstillståndet, utan även för uppehållstillstånd för Rafaels fru. Sedan var det Rafaels tur att samla ihop pappren som behövdes från hans sida.

Mikael och han kommunicerade dagligen via mail och skype.

Till slut var allt klart och det var upp till Migrationsverket att fatta sitt beslut. Det kunde ta tid. Tillståndet skulle sökas på två år, men Rafael visste att det bara gällde så länge han jobbade hos Mikael.

Äntligen kom dagen då planet gick ner för landning på Arlanda. Marken var vit och Rafael och hans kärestas ögon var stora av förundran. Läs mer om arbetstillstånd på denna sida: arbetstillstånd.net